top of page

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας. Μήνυμα Γενικού Γραμματέα Π.Ν.Ο.

28η Σεπτεμβρίου 2023


«50 χρόνια MARPOL - Η δέσμευσή μας συνεχίζεται».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε το 1978 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (28 Σεπτεμβρίου 2023). Κύριο στόχο έχει, την υπενθύμιση της σημασίας του παγκόσμιου έργου του Οργανισμού στην αναβάθμιση της ναυτιλίας, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (safety) και ασφάλειας στη θάλασσα (security), την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι «50 χρόνια MARPOL - Η δέσμευσή μας συνεχίζεται» και αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία του Οργανισμού στην προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της ναυτιλίας, μέσω ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου και τονίζει τη συνεχή δέσμευσή του σε αυτό το σημαντικό έργο. Το θέμα «50 χρόνια MARPOL - Η δέσμευσή μας συνεχίζεται» αναδεικνύει τη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL), η οποία καλύπτει την πρόληψη της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλοία, από επιχειρησιακά ή τυχαία αίτια. Σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται με το μήνυμά του και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) κ. Κιτάκ Λιμ (Kitack Lim), ο οποίος αναφέρει: “Πολλά έχουν αλλάξει στη ναυτιλία τα 50 χρόνια από τότε που εγκρίθηκε η Σύμβαση MARPOL στις 2 Νοεμβρίου 1973 και η δέσμευση του ΙΜΟ για προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος παρέμεινε ακλόνητη. Το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Θέμα για το 2023 θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε αυτή την κληρονομιά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αφοσίωσή μας στο να χτίσουμε πάνω στα υπάρχοντα θεμέλια καθώς προχωράμε προς ένα λαμπρότερο μέλλον μαζί”. Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, ο ΙΜΟ θα αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως, μεταξύ άλλων:

Φόρουμ Καινοτομίας IMO-UNEP-Νορβηγία 2023. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 στα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ, στο Λονδίνο, και διαδικτυακά. Στο φόρουμ θα περιλαμβάνονται θέματα όπως: * Περιβαλλοντικές επιδόσεις, * Μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από τα πλοία, * Υποστήριξη της καινοτομίας στην παραγωγή καυσίμων πλοίων, απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα του ναυτιλιακού τομέα, * Ξεκλείδωμα της πράσινης χρηματοδότησης.

Φωτισμό ορόσημων. Τα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ θα είναι λουσμένα στο μπλε φως το απόγευμα της ημέρας για να προωθηθεί το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ναυτιλίας και προσκαλούνται οι συμμετέχοντες, μέσω του IMO, να φωτίσουν κτίρια, γέφυρες, λιμάνια, πλοία, μνημεία, μουσεία και άλλα εμβληματικά ορόσημα με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2023.

Συνάδελφοι, Κοιτάζοντας προς το μέλλον του πλανήτη μας, οι Ναυτικοί μας θα διαδραματίσουν και πάλι ένα σημαίνοντα και καίριο ρόλο στη σωτηρία και την ανάκαμψη του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση για την οποία η ίδιοι δεν ευθύνονται! Οι Ναυτικοί μας, με τις γνώσεις, την εμπειρία, την ευαισθησία που τους διέπει και την αγάπη τους για τη θάλασσα, με την οποία είναι σε άμεση και καθημερινή επαφή, είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα (όπως κάνουν πάντα), σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά στιγμή για τον πλανήτη μας (κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη, πυρκαγιές δασών, θαλάσσια ρύπανση, πυρηνικά απόβλητα κλπ.) και θα διαδραματίσουν σοβαρό υποστηρικτικό ρόλο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή προσπάθεια υπάρχει, ανοίγοντας ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στη σωτηρία του γαλάζιου μας πλανήτη και την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τους ανθρώπους. Ο πλανήτης μας χρειάζεται, τα δάση μας όπως και οι θάλασσές μας είναι οι πνεύμονες και το οξυγόνο μας, για εμάς τους Ναυτικούς και ζωτικός επαγγελματικός μας χώρος! Ας αφυπνιστούμε όλοι πριν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα και μη αναστρέψιμα… το οφείλουμε στα παιδιά μας και τους επόμενους “επισκέπτες” αυτού του πλανήτη!

Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι μιας τόσο μεγάλης παγκόσμιας πρωτοβουλίας! Cpt. Εμμανουήλ Τσικαλάκης Γενικός Γραμματέας Π.Ν.Ο.
Comments


bottom of page