top of page

Π.Ν.Ο. Παγκύπριο Συνέδριο Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, το 17 Παγκύπριο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (Σ.Ε.Κ.).

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και απηύθυνε χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο. Μανώλης Τσικαλάκης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του στη Σ.Ε.Κ. ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της, Παντελής Σταύρου.Στις φωτογραφίες: Ο Παντελής Σταύρου - πρώην Γενικός Γραμματέας της Σ.Ε.Κ. και νυν συνεργάτης της Π.Ν.Ο. και ο νέος Γενικός Γραμματέας της Σ.Ε.Κ. Χαράλαμπος Αυγουστής, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Π.Ν.Ο. Μανώλη Τσικαλάκη.


Ομιλία Γ.Γ. Π.Ν.Ο. Μανώλη Τσικαλάκη Κύριε Υπουργέ Εργασίας,

Κυρία Υφυπουργέ,

Συνάδελφε Γενικέ Γραμματέα της ΣΕΚ

Αγαπητέ Συνάδελφε Χαράλαμπε Αυγουστή,

Αγαπητέ Συνάδελφε Steve Cotton,

Αγαπητή Συναδέλφισσα Livia Spera

Σεβαστό Προεδρείο,


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Σύνεδροι… καλημέρα,

Αρχικά, θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), να σας μεταφέρω τις ευχές και τους θερμούς αδελφικούς και αγωνιστικούς της χαιρετισμούς.


Αγαπητοί μου Συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την πρόσκληση πού μου αποστείλατε να παραβρεθώ στο Συνέδριό σας και δεν σας κρύβω ότι είμαι βαθιά συγκινημένος, αλλά την ίδια στιγμή και πολύ χαρούμενος, γιατί μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των χιλιάδων Ελλήνων Ναυτικών.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Γενικό σας Γραμματέα, Συνάδελφο και φίλο Χαράλαμπο Αυγουστή γι’ αυτήν του την πρόσκληση, καθώς και για την συνεργασία πού έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, προς όφελος των Ναυτικών πού εκπροσωπούμε.

Είναι γνωστοί οι ιστορικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως επίσης και της Π.Ν.Ο. με την Συνομοσπονδία σας, μας συνδέουν μακρόχρονες σχέσεις φιλίας, κοινών αγώνων και διεκδικήσεων, γι’ αυτό και συνεχίζουμε αδιάκοπα τον αγώνα για την ευημερία των Ναυτικών μας, με κορωνίδα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αυτήν την συνεργασία θα την επιδιώκουμε πάντα και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε, τόσο σε Διμερές όσο και σε Διεθνές επίπεδο, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (I.T.F.), και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF).

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η Ναυτιλία ήταν και παραμένει πάντα μια κατ’ εξοχήν διεθνής δραστηριότητα υψίστης σημασίας για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το εμπόριο, καθώς επίσης για τη διακίνηση και την αναψυχή επιβατών σε όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες έχουμε ιστορία χιλιάδων χρόνων στο Ναυτεργατικό και Ναυτιλιακό γίγνεσθαι, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο καθώς χιλιάδες είναι οι Έλληνες Ναυτικοί πού έχυσαν ιδρώτα και αίμα σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να κρατηθεί όρθιος ο κλάδος της ναυτιλίας και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας μας.

Αντίξοες καταστάσεις όπως αυτές πού βιώσαμε με την πανδημία του Κορονωϊού, είναι το αδιάψευστο παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα, αλλά και το καθήκον του Ναυτικού.

Οι Ναυτικοί μας (Έλληνες και αλλοδαποί) κράτησαν ζωντανή την εφοδιαστική αλυσίδα στον πλανήτη συμβάλλοντας καθοριστικά στη μετάβαση στην μετά την πανδημία εποχή.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν πάντα και είναι καθημερινά, από άκρη σε άκρη του κόσμου μας, με τη βοήθεια της ITF είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε άμεσα και καταλυτικά, όπου και όποτε τύχει τα μέλη μας να βρίσκονται σε δυσχέρεια και χρήζουν βοήθειας ή προστασίας, είτε λόγω μη ομαλών εργασιακών συνθηκών, είτε λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων τους, είτε για οιονδήποτε άλλο λόγο ή πρόβλημα που τους απασχολεί.

Το σημερινό επάγγελμα του Ναυτικού έπαψε να έχει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των παλαιότερων χρόνων, εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης.

Τα πλοία κατασκευάζονται πλέον με όρους που τα καθιστούν ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποφυγή ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένου της ρύπανσης, του θαλασσίου οικοσυστήματος αλλά και για την προστασία συνολικά του περιβάλλοντος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, παραμένουμε προσηλωμένοι στην θέση του “just transition”, δηλαδή τη δίκαιη μετάβαση για τους Ναυτικούς στην νέα εποχή της απανθρακοποιημένης ναυτιλίας.

Αναλαμβάνουμε δράσεις σε όλα τα επίπεδα καταθέτοντας τεκμηριωμένες και σαφείς προτάσεις για να ανασχεθεί η έλλειψη πληρωμάτων που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο. Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει ενεργά στις σχετικές δράσεις και στο διάλογο, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση ζωτικής σημασίας είναι η ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης για την οποία αγωνιζόμαστε, ώστε αυτή να είναι όχι μόνο σύγχρονη και επίκαιρη, αλλά, το κυριότερο, εχέγγυο των δυνατοτήτων και της επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας των Ναυτικών μας.

Η Π.Ν.Ο., η δική μας Ναυτική Ομοσπονδία, ιστορικά και παραδοσιακά, ήταν και παραμένει παρούσα και συνεπής στις δύσκολες στιγμές των Ναυτικών μας και συμβάλλει ενεργά με τους αγώνες και την παρουσία της σε όλους τους τομείς της Ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η χρονική περίοδος που συνέρχεται το Συνέδριό σας, συνεχίζει να βρίσκει τη μισή σχεδόν Κύπρο κατεχόμενη και διαιρεμένη.

Το Διεθνές Δίκαιο για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εισβολή την οποία εννοείται ότι καταδικάζουμε!

Όμως, όπως και εκεί, έτσι και στην περίπτωση της Κύπρου θα έπρεπε η απαίτηση της Διεθνούς Κοινότητας να ήταν η άμεση αποχώρηση της Τουρκίας, των στρατευμάτων και των Εποίκων της από την Κύπρο. Δυστυχώς όμως, βλέπουμε προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών

Παρόλα αυτά η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πάντα μαζί.

Ο απανταχού Ελληνισμός είναι ενωμένος και δυνατός, με ισχυρή φωνή και θέληση, αποφασισμένος να αντιμετωπίσει κάθε απειλή από όπου κι αν προέρχεται.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι… Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω και πάλι το Συνέδριό σας… εύχομαι σε όλους υγεία και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και φιλοξενία !
Comments


bottom of page