top of page

Π.Ν.Ο. Παρέμβαση/προειδοποίηση προς τον Υ.ΝΑ.Ν.Π.

… προκειμένου η δαπάνη των διαγνωστικών ελέγχων [ταχεία ανίχνευση αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)], να μην βαρύνει τους Ναυτικούς.



Προς

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γραφείο κ. Υπουργού Ιωάννη Πλακιωτάκη


Κοιν: Οργανώσεις Δύναμης Π.Ν.Ο.


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.24416/03-05-2022 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπ΄ αριθ. 2194 Β΄ οι διατάξεις της εφαρμόζονται για τους ναυτικούς: α) μέλη πληρώματος επιβατηγών ή επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, β) μέλη πληρώματος και λοιπό προσωπικό επιβατηγών/κρουαζιερόπλοιων που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών από και προς ελληνικό λιμένα, γ) μέλη πληρώματος φορτηγών πλοίων και δεξαμενοπλοίων που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, δ) μέλη πληρώματος θαλάσσιων ταξί και λαντζών που δραστηριοποιούνται και εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών εντός της ελληνικής επικράτειας, ε) μέλη πληρώματος ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων που δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και στ) επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων και φορτηγών/οχηματαγωγών που εκτελούν τακτικούς διεθνείς πλόες από και προς ελληνικό λιμένα.

Εν συνεχεία δε στο άρθρο 2 της ανωτέρω ΚΥΑ ορίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 θα διενεργείται υποχρεωτικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οχτώ (48) ωρών προ Τετάρτης εκάστης εβδομάδας με ευθύνη και δαπάνη του υπόχρεου ναυτικού.

Στην δε παράγραφο 9 του αυτού άρθρου, υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 9 ανωτέρω κ.υ.α., οι ναυτικοί, μέλη πληρώματος και λοιπό προσωπικό επιβατηγών/κρουαζιερόπλοιων που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών από και προς ελληνικό λιμένα, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο σε ιδιωτική δομή της Ελλάδος ή της αλλοδαπής, με την χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό(50%) κάθε επιστασίας, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ Παρασκευής έκαστης εβδομάδας με ευθύνη και δαπάνη του πλοιοκτήτη/εφοπλιστή/διαχειριστή.

Ανεξάρτητα από την κατά τα άνω αντίφαση και ανεπίτρεπτο διαχωρισμό που γίνεται για τα πληρώματα και το λοιπό προσωπικό των επιβατηγών κρουαζιεροπλοίων, διαχωρισμός όμως που δεν προβλέπεται στο άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ, λησμονούν οι συντάκτες της απόφασης αυτής ότι οι Nαυτικοί ναι μεν εργάζονται στα πλοία, πλην όμως, ως προς αυτούς ισχύουν ειδικότερες διατάξεις και ρυθμίσεις και συγκεκριμένα η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006 η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4078/2012, σε συνδυασμό με τον εκδοθέντα σε εκτέλεση αυτής Kανονισμό (για την εφαρμογή των απαιτήσεων της MLC ΦΕΚ β’ 1671/05-07-2013) ρητά αναφέρει ότι για τα ιατρικά πιστοποιητικά των Ναυτικών δεν καταβάλλεται από μέρους τους καμία δαπάνη.

Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε και ταυτόχρονα προειδοποιούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε η δαπάνη αυτή των διαγνωστικών ελέγχων να βαρύνει τους Ναυτικούς μας και μάλιστα απεμπολώντας βασικά δικαιώματά μας διεθνώς ρυθμιζόμενα και κατοχυρωμένα και σας καλούμε όπως προβείτε στις δικές σας ενέργειες προκειμένου οι Ναυτικοί να μην επιβαρύνονται με κανένα έξοδο και δαπάνη για την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων. Με τιμή, Εμμανουήλ Τσικαλάκης Γενικός Γραμματέας Π.Ν.Ο.


ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
.pdf
Download PDF • 596KB



bottom of page